Cannabis in Marokko: opnieuw schrijft het koninkrijk geschiedenis

by admin


Op 11 maart keurde het kabinet van Marokko een Bill om medicinale cannabis te legaliseren. Het wetsvoorstel wordt nu ter behandeling aan het parlement van Marokko doorgegeven. Als het wetsvoorstel uiteindelijk slaagt, wordt Marokko een echte pionier, als pas het tweede land in de Arabische wereld dat enige vorm van cannabis legaliseert.

Volgens het wetsvoorstel is cannabisteelt alleen toegestaan ​​in bepaalde sectoren in het Rifgebergte. Dit weerspiegelt de bezorgdheid van de regering over stimulering boeren ‘ inkomens in een regio die “protesten over economische ongelijkheid heeft gezien”.

Wat er in het parlement zal gebeuren, is een raadsel. De grootste partij in de regeringscoalitie, de Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (PJD), is verdeeld over de kwestie. Zoals uit de goedkeuring van het kabinet blijkt, steunt de PJD-leiding het wetsvoorstel. Er is echter onenigheid onder de achterban, waartoe enige angst zou kunnen leiden divisie binnen de partij. Een voormalig secretaris-generaal van de PJD, Abdelilah Benkirane, heeft zijn partijlidmaatschap “bevroren” over het wetsvoorstel, door cannabis als “slecht” en in strijd met de islam te verklaren.

Naast meningsverschillen over cannabis, weerspiegelt de bitterheid ook de ontevredenheid van PJD-hardliners over de warme relatie van de overheid met Israël​ Bovendien, Algerije heeft zijn bezorgdheid geuit over de mogelijke gevolgen van legalisatie over de grens in Marokko. Het vooruitzicht om de bestaande spanningen met zijn buurman – ook over Israël – op te voeren, kan de houding ten opzichte van het wetsvoorstel verder afkoelen.

Uiteindelijk is het opmerkelijk dat er in ieder geval enige steun is voor cannabislegalisatie binnen de PJD. Het is niet zo lang geleden dat de partij sprak zijn “categorische weigering” uit om legaliseringsinitiatieven te overwegen.

Hoewel de strijd binnen de PJD de goedkeuring van het wetsvoorstel zou kunnen bemoeilijken, zijn de belangrijkste oppositiepartijen, de Authenticity and Modernity Party (PAM) en Independence Party (Vrijheid), heb lang ondersteund de legalisatie van medicinale cannabis. Samen hebben de PAM en Istiqlal 148 van de 395 zetels in het Huis van Afgevaardigden. Dit betekent dat het wetsvoorstel de onderste kamer zou kunnen ontruimen, zelfs als meer dan de helft van de PJD-delegatie tegen stemt. In het Huis van Raadsleden hebben de twee partijen 48 van de 120 zetels in handen. Ervan uitgaande dat het wetsvoorstel de steun heeft van ten minste enkele PJD-raadsleden, zou de doorgang ervan kunnen worden verzekerd met een handvol stemmen van de talloze andere partijen die in de hogere kamer vertegenwoordigd zijn.

De historische normalisatieovereenkomst van Marokko met Israël in december vorig jaar werd terecht geprezen. Nu heeft het koninkrijk nog een kans om geschiedenis te schrijven.

Source link

0 comment
0

Related Posts

Leave a Comment