Hervorming van cannabis is een spel van centimeters • Hoge tijden

by admin


Hier is het eerste dat je moet weten over de Poolse cannabisdiscussie: mensen hier doen er alles aan om aan cannabis te komen, zo niet om een ​​winkel te beginnen. Het lijkt veel op Noord-Amerika van enkele jaren geleden. Dat geldt ook voor de gevangenis.

Technisch gezien heeft het land medische hervormingen doorstaan, maar dit werd vooral aangestuurd door lobbyisten en vertegenwoordigers van twee grote Canadese bedrijven, namelijk Aurora en Canopy Growth. In 2018 stond Polen inderdaad op de kaart van beide. Aurora kondigde zijn toetreding tot de markt aan, in feite binnen een week na de beursgang in New York. Canopy zag het als een markt voor zijn Deense product.

Het is echter juist deze benadering, namelijk als een bijzaak, dat tot dusver een van de redenen is waarom Polen wegkwijnt in de hele Europese discussie over cannabishervorming. Met de aankondiging van de sluiting van zijn Deense faciliteiten als “niet kosteneffectief”, gaf Canopy ook toe dat het vermogen om markteconomie zelfs binnen de EU te begrijpen, enorm is mislukt. Het verbouwen van producten op een van de duurste arbeidsmarkten in de regio, op weg naar een van de Europese inkomens met de laagste inkomens, is geen duurzame strategie.

Ondertussen hangt de hele discussie in de lucht.

Niemand kan een product vinden. Als ze kunnen, is het te duur. De meeste Polen hebben het onsmakelijke vooruitzicht hun toevlucht te nemen tot de illegale en grijze markt of internationaal te reizen naar Holland of Duitsland om op deze manier te proberen het product te verkrijgen. Het is duidelijk dat dat voor de meesten onbetaalbaar is. Het is ook een angstaanjagend vooruitzicht om met cannabis over internationale grenzen te reizen.

Waar is de hervorming gekomen?

Het is niet zo dat er geen buitenlandse cannabisbedrijven zijn die naar Polen kijken. Op dit moment verzendt ten minste één Noord-Macedonisch, GMP-gecertificeerd bedrijf legaal producten van medische kwaliteit over de grens tegen prijzen die Polen zich beter kunnen veroorloven. Verschillende Canadese ondernemers hebben een winkel opgezet, ook in de extractiebranche. Een groot voedselverwerkingsbedrijf is vooruitgegaan met een groot teeltcentrum dat is ontworpen om de productie in de industrie een vliegende start te geven. En Poolse bedrijven, met belangen variërend van medicinale cannabis tot allerlei toepassingen voor hennep, beginnen het landschap te verspreiden, terwijl ze gaandeweg op zoek zijn naar zowel binnenlands als internationaal kapitaal.

Ondertussen is er een enorme potentiële interesse die varieert van investeerders tot patiënten, apothekers, en zelfs doktoren, over het op een serieuze manier starten van de “biz” aan de Poolse kant van de grens.

Berlijn is tenslotte slechts vijf uur met de trein vanaf Warschau. Nieuws reist snel. En op dit moment proberen een groot aantal Polen, ook op elk niveau van de toeleveringsketen, uit te vinden hoe ze de industrie hier een vliegende start kunnen geven met jaloerse blikken gericht op wat er net over een enkele grens gebeurt. Om nog maar te zwijgen over hoe je patiënten uit de illegale markt kunt halen.

Met andere woorden, de Polen wachten in elk opzicht niet op de Canadezen of wie dan ook om legaal, GMP en ander gecertificeerd product in handen te krijgen van degenen die het nodig hebben.

De moeilijkheden bij het creëren van een cannabisindustrie in een opkomende markt

Het is niet zo dat de “gemeenschap” niet georganiseerd is. Zij zijn. Patiëntenlijsten en -groepen zijn wijdverspreid, zoals overal geholpen door het gebruik van sociale media.

Geld om (tot dusverre) in de industrie te investeren, zowel uit binnenlandse als internationale bronnen, is echter schaars. Dat is de reden waarom er zulke georganiseerde non-profit patiëntengroepen zijn die collectieven hebben en producten distribueren via veilige huizen en andere conventies die aan het verdwijnen zijn uit het aanzien van de industrie in plaatsen als Noord-Amerika. Dat is ook de reden waarom hier het regelrechte cynisme van buitenlanders bestaat. De eer krijgen voor nationale “hervormingen”, hoe incrementeel ook, en in deze ruimte, met de echte bedoeling om de aandelenkoersen van een buitenlands bedrijf tijdelijk te verhogen, wordt niet op prijs gesteld.

Ondanks alle frustratie over de manier waarop de dingen zijn geweest, is een groot deel van de discussie ter plaatse op dit moment getint met een beetje optimisme. Dit komt doordat er dingen aan het veranderen zijn, en dat in heel Europa. Maar er is ook een gevoel dat er een hoge berg is die nog moet worden overwonnen.

Overheidsregels zijn hier ook anders dan op andere plaatsen in Europa. Het was bijvoorbeeld Polen, en niet Duitsland, die in 2019 de Nederlandse toezichthouders op het tapijt riep om in te spelen op grensoverschrijdende eisen aan product- en productverpakkingen. Aan de andere kant hadden ze niet een veel vastgelopen teeltaanbieding in handen.

Ook dat kan in de nabije toekomst veranderen.

Zal de verschuiving naar digitale gezondheidszorg een verschil maken?

Ondanks alle moeilijkheden die moeten worden overwonnen, zijn er hier potentieel minder belemmeringen voor markttoegang dan net over de grens Duitsland met name. Polen heeft namelijk al een uniform digitaal receptsysteem ingevoerd dat, in tegenstelling tot de huidige gedeeltelijk gedigitaliseerde discussie in Duitsland, geen goedkeuring vereist van een regionale gezondheidsgoedkeurder voor cannabis. Dit betekent dat met meer product- en doktersopleiding er infrastructureel minder barrières zullen zijn om medicijnen bij patiënten te krijgen.

Het probleem is inderdaad om nu producten te vinden – en verder tegen prijzen die bijna overal betaalbaar zijn.

Als dat eenmaal gebeurt, en in voldoende grote aantallen om een ​​verschil te gaan maken, weten degenen die zich ter plaatse organiseren voor verandering, dat cannabis normaal zal worden in Polen. Ze organiseren ervoor, speuren Europa af naar kansen en organiseren zich in het binnenland om goedkeuringen te stroomlijnen en vriendelijke apothekers en artsen aan boord te halen.

In de tussentijd is het een spel van centimeters en tegenslagen dat elke Amerikaan ouder dan 40 bekend voorkomt, om nog maar te zwijgen van velen in de branche die veel jonger zijn dan dat.

En dat is geen grapje.Source link

0 comment
0

Related Posts

Leave a Comment